Vrijwilligerswerk door mensen met een bijstandsuitkering voor bijvoorbeeld de Nationale Vereniging Zonnebloem hoeft geen fiscale kopzorgen op te leveren. Er bestaat weldegelijk een regel dat gedeclareerde specifieke kosten, die niet ten gunste vallen van de vrijwilligers, niet in mindering gebracht worden op de uitkering.
Probleem was de vrees van vrijwilligers in de bijstand dat - als ze de kosten voor een uitje bijvoorbeeld een toegangsbewijs – zouden declareren, en dit een paar keer per week of per maand, dat ze dan aan het einde van de streep in problemen zouden kunnen komen met de fiscus. Reden voor CDA-raadslid Segers-Hoogendoorn om er vragen over te stellen aan wethouder Moti, omdat organisaties als De Zonnebloem juist zitten te springen om vrijwilligers. Ook de Participatiewet roept trouwens in dit verband zoveel mogelijk mensen met een uitkering op om zich in te zetten voor maatschappelijke taken.
De Zonnebloem betaalt overigens het vrijwilligerswerk niet ‘’maar als in andere gevallen de vrijwilligersvergoeding binnen de norm blijft van maximaal C 180,- per maand, met een maximum van 1.800,- per kalenderjaar, is de vergoeding sowieso onbelast en is er geen sprake van belastingheffing’’, aldus Moti.
‘’Daarnaast is het mogelijk dat de vrijwilliger specifieke onkosten maakt voor het vrijwilligerswerk. De vrijwilliger kan zulke onkosten declareren bij de organisatie en ontvangt daarvoor dan de compensatie voor de desbetreffende kosten. De vergoeding van deze reële en aantoonbare kosten wordt niet in mindering gebracht op de uitkering. Hiervoor geldt geen maximaal bedrag. De vergoeding van dit soort specifieke kosten komt immers niet ten gunste van de vrijwilliger’’